Woningmarktcijfers tweede kwartaal 2017

Het tekort aan nieuw woningaanbod heeft het aantal transacties het afgelopen kwartaal iets gedrukt. Daarmee lijkt de groei eruit te gaan. In het tweede kwartaal zijn er 12% meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. Dit is bijna het normale beeld, gemiddeld worden er 15% meer woningen verkocht in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal.

De prijzen van de woningen blijven stijgen. De prijzen liggen 10% boven het niveau van het tweede kwartaal van 2016.

Het te koop staande aanbod daalde in de regio in een jaar tijd met bijna 40%. In vergelijking met de prijzen halverwege 2008 liggen de prijzen in de regio Apeldoorn nog altijd 10% lager, landelijk is dit overigens inmiddels al weer 10% hoger. 

De woningmarkt in het 2de kwartaal 2017

In het tweede kwartaal 2017 wisselden in de regio Apeldoorn-Epe 677 bestaande koopwoningen van eigenaar. De prijs van de gemiddelde verkochte woning is in het tweede kwartaal 2017 toegenomen tot 261.000 euro. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 58 dagen, de helft korter dan een jaar geleden. Onderhandelen op de vraagprijs is bijna niet mogelijk. Bijna 1 op de vijf woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs bedraagt gemiddeld 2,1%.
Opvallend is dat nog bijna 40% van het actuele aanbod al langer dan 1 jaar te koop staat. Dit aantal neemt door het beperkte nieuwe aanbod wel af. 

Type woningen

De stijging van vooral de verkoopaantallen van de tussenwoning neemt af. Ook de prijs van de tussenwoning is nauwelijks in het laatste kwartaal gestegen.
De verkoopaantallen van de hoekwoning zijn fors gedaald met ongeveer 30%. En het laatste kwartaal daalde de prijs zelfs met 1,5%.
Het aantal verkochte appartementen wijzigt nauwelijks, ook kennen de appartementen niet of nauwelijks een prijsstijging.
De prijzen van de vrijstaande woningen stijgen. Dit komt mede doordat er ook meer grotere vrijstaande woningen worden verkocht.

Onze diensten

Nieuwsbrief